Belysning

Riktig belysning skaper trivsel og et godt humør. Å velge rett belysning i forhold til hva de forskjellige rommene skal brukes til. Det er mye som bør tenkes på og planleggingen av belysningen kan derfor bli en krevende prosess, men vi hjelper deg med noen enkle tips som gjør lyssettingen litt lettere.

Når vi snakker om belysning er det ofte tre forskjellige typer, grunnbelysning, funksjonsbelysning og stemningsbelysning.

Grunnbelysning skal gi det generelle lyset i rommet og boligen som helhet, ofte består av innebygde og mer diskré lamper. Deretter er funksjonelle belysningen som belyser stedene man skal gjøre spesifikke arbeidsoppgaver, og belysningen som skal belyse spesielle vegger, objekter eller kunstverk. Til slutt stemningsbelysningen som gir liv til interiøret og hyggelig kveldslys, her er det bare fantasien som setter grenser.

1. Velg riktig belysning

Det er lurt å lage en belysningsplan som gir god oversikt over dine behov, gjør deg en formening om hvor møblene skal plasseres og hvor de forskjellige lyskildene skal plasseres og fordelingen av de. Det er kjedelig å plassere mange spotter rundt om i taket, for så ende opp med blendende lys i ansiktet når du sitter i sofaen og gjenskinn fra lys i tv-skjermen.

For å skape rom med god belysning, er det viktig å ha varierende lyskilder som gjør interiøret mer levende. Bruker du kun en lyskilde vil rommet kunne oppleves monotont, og du har i tillegg færre valg når det kommer til ønsket belysning gjennom døgnet. På grunn av dette er det lurt å kombinere både grunnbelysning, funksjonsbelysning og stemningsbelysning. I tillegg er det viktig å kombinere plasseringen av lyset. Å kun ha taklamper kan bli kjedelig i lengden. En fin blanding av takbelysning, vegglamper, gulvlamper og bordlamper skaper et dynamisk interiør som er godt for trivsel.

En innbydende entré

For å skape et innbydende førsteinntrykk i gangen, et område som ofte fungerer som en overgangsdel i hjemmet, bør du velge belysning som ikke bare gir lys, men også passer inn i husets innredning og arkitektur. Ta i bruk armaturer som er mer diskret, som for eksempel spotter, taklamper eller veggmonterte lamper. Unngå overveldende lyskilder som kan virke for sterke og upassende.

Skap romfølelse i stue

På stuen kan man bruke et lunere og hyggeligere lys som om grunnbelysning. Det er fint å bruke dimbare spotskinner eller innebygde spotter som kan vinkles mot vegg. Det er lite vits i å velge downlights som lyser opp gulvet. Ved å vinkle lyset mot vegg, vil man få et pent indirekte lys. Har man spotbelysning ved sitteplassene, bør de være godt inntrukket. slik at man unngår blending. Mye lys ved tven er unødvendig, men en fin bordlampe på tv-benken kan være fint og gjør at kontrasten i lysstyrken til TV-en ikke blir blir noe mindre til det som er rundt. En gulvlampe kan også gi en fin variasjon i rommet, i tillegg til at den er praktisk ved en lesekrok. Har du et vakkert kunstverk, kan belysning av dette gi en fin effekt.

Lys på kjøkkenet

Her er det viktig med mulighet for et kjølig og klart lys med god fargegjengivelse. På den måten har du god belysning til alle arbeidsoppgavene du gjør på kjøkkenet, samtidig som du vil få frem matens fine og fristende farger. Kjøkkenet er også et rom for hyggelige stunder, i tillegg til at det ofte i dag er en åpen kjøkkenløsning i tilknytning til stuen. Dette gjør at man bør ha dimbare lys, og gjerne at man kombinerer arbeidslys med gulvlamper eller bordlamper som skaper hygge.

Downlights er ofte en god løsning på kjøkken i tillegg til lys under overskap hvis du har det. Pass på at du ikke plasserer spotter og downlights så du kaster skygge når du skal arbeide ved kjøkkenbenken. Det kan også være fint å montere en pendel lampe over spisebordet som kun lyser ned på spisebordet. Har du kjøkkenøy er det ofte dekorativt å henge en eller flere pendel lamper over denne. Pendler over spisebord og kjøkkenbenk kan plasseres med underkant alt fra 65-75 cm over bordet eller benken. Det er viktig å sjekke hvilken høyde som blir riktig i forhold til syn og blending.

Lys på badet

Baderommet krever en del lys til både morgenrutiner og rengjøring. Her bør du plassere belysningen, gjerne dimbare spotter, mot eller langs veggene. Det har også blitt populært med lys i nisjer og under baderomsskapene for å skape litt ekstra stemning og mulighet for mindre lys om natten.

Belysning på badet vil trenge en spesiell kapslingsgrad som sier noe om hvor godt de er beskyttet for inntrenging av faste gjenstander og fukt. Det er ulike krav i våtsonene.

Lys på soverommet

På soverommet kan det også være fordel med dimbare lys. Det er lurt med en taklampe som kan gi godt arbeidslys når man skal rengjøre. I tillegg er det en fordel med lys i eller rett utenfor garderoben, slik at man ser alle klærne. Leselys ved sengen er også et must for mange, og er praktisk før man legger seg eller står opp. Det har også blitt populært å bli inspirert av både innredning og belysning fra hotellrommene. Her kan man leke seg med fine vegglamper, pendler, ekstra stemningsbelysning eller led-lister som tar med hotellopplevelsen inn i eget hjem.

Lys på barnerommet

På barnerom er det ofte mer aktivitet, og det er dermed også behov for mer lys. Et godt taklys for lek og rengjøring er viktig. I tillegg til dette kan det være koselig og betryggende med en vegghengt lampe, nattlys eller led-list under sengen med svakt lys. Dette kan være en fordel for mørkredde barn, eller så barnet ser hvor det skal gå om det våkner på natten.

Belysning på kontoret / hjemmekontoret

Kontorarbeid innebærer ofte mye skjermtid. Kontorbelysningen skal være funksjonell og praktisk samt bidra til å opprettholde produktivitet og oppmerksomhet uten å føles belastende. For å skape et godt arbeidsmiljø bør rommet lyssettes på flere måter. Godt taklys, indirekte belysning som spres over større flater som vegger og tak, samt tilleggsbelysning for deler av innredningen som funksjonelle kontorverktøy, bokhyller og arkivskap kan bidra til å holde fokuset oppe.

Riktig lyssetting rundt arbeidsstasjonen vil spare øynene for unødvendig og ubehagelig belastning. 

Uteområdet 

I dag blir det mer og mer vanlig å skape effekter i hagen, ikke bare lyse opp inngangspartiet. Lavt plasserte lamper ved hageveier, trapper og inngangsparti gir trygg ferdsel.

2. Velg passende fargetemperatur og lysstyrke

Temperaturen avhenger både av selve lampen og hvilken LED du velger å bruke. Varmhvit lys er ofte det som egner seg best hjemme, men det kan være fint å ha en eller to lyskilder som har et kaldere lys – gjerne i soner hvor du har bruk for godt arbeidslys. Lamper med dimmere gjør at du har mulighet for å variere styrken. Å kunne justere lysstyrken og fargetemperaturen er en stor fordel i boligen. Dimbar belysning gir fleksibilitet til å tilpasse lysstyrken etter behov, fra sterkt og klart lys for spesieløyeblikk til mykt og avslappende lys for bad og avslapning. En justerbar fargetemperatur lar deg justere lyset for å skape riktig stemning til ulike tider på dagen.

3. Lekker design

Lysbrytere kan gi lekre detaljer til interiøret ditt. I dag finnes det mye spennende design på markedet. Lysbrytere leveres i alle mulige farger og materialer – slik kan du matche og skape kontraster. Lysbrytere kan også leveres trådløse, slik at du plasserer de der det passer deg best.

4. Strømsparing

Med smart lysstyring får du full kontroll over belysningen. Du kan skifte lyssetting mellom f.eks. funksjonsbelysning og stemningslys med et enkelt klikk på mobilen. Samtidig sørger du for at lyset ikke står på i tomme rom. Ved å tenke helhetlig på belysning i boligen din, vil du spare strøm og øke komforten.