Spørsmål og svar

Her finner du svar på noen spørsmål kunder ofte spør om. Finner du ikke det du leter etter eller har et annet spørsmål, kan du sende det til oss gjennom kontakt oss skjemaet eller ringe oss.

Kan jeg lade elbil i vanlig stikkontakt?

Vanlig stikkontakt er ikke laget for elbillading over lengre tid. Stikkontakten utsettes for slitasje hver ladeøkt og medfører varmegang i stikkontakten, og i verste fall kan det oppstå en brann. Det mange ikke er klar over er at hvis man ikke har en separat kurs til ladepunktet, kan det begynne å brenne andre steder der kabelen er lagt – ikke i garasjen. Skjøter på kabelen i koblingsbokser er spesielt utsatt. Det er stor brannrisiko ved lading av elbilen i vanlig stikkontakt.

Manglende samsvar med kravene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps (DSB) føre til at forsikringen din blir redusert i tilfelle brann.

Vi anbefaler alltid å bruke en ladeboks. Les mer fordelene.

Fra og med juli 2022 kom det derfor nye regler for lading av elbil som sier at det nå er et krav med ladeboks ved nyinstallasjon for fast elbillading. Dette betyr at det ikke lenger lov til å lade elbilen fast fra en vanlig stikkontakt eller industrikontakt verken hjemme, på hytta eller på jobb. Men det finnes noen unntak fra regelverket.

Dersom installasjonen eller oppgraderingen for fast lading ble utført før 1. juli 2022, kan du fortsatt bruke vanlig stikkontakt, forutsatt at disse tidligere reglene er oppfylt:

  • En dedikert kurs og stikkontakt for elbilen.
  • Maksimal ladestrøm på 10 ampere, tilsvarende en ladeeffekt på 2,3 kW.
  • Bruk av en jordfeilbryter type B og overspenningsvern.
  • Alltid koble fra ladekabelen fra bilen først etter fullført lading.
  • Heng ladekabelen på en krok for å unngå belastning på stikkontakten.

Nødlading er også fortsatt lov

De nye retningslinjene for lading gjelder kun der du lader fast til daglig. Dette betyr at du fortsatt har lov til å «nødlade» hos en venn ved behov selv om det ikke finnes en dedikert elbillader der. Men vær oppmerksom på stikkontakten mens du lader, da det kan oppstå varmeutvikling.
De fleste elbiler leveres med en Mode 2-kabel som er en kontakt som er tilpasset bilens inntak i den ene enden og en vanlig stikkontakt i den andre. I motsetning til hva mange tror er denne kabelen kun ment til å bruke på reise eller ved nødlading ved tilsyn, og ikke til å lade fast med hjemme til daglig.

Sikringen har gått, hva kan være galt?

Ta en runde i huset og inspisere hvilken del av huset med lys eller stikkontakter som ikke fungerer. Plugge fra alle apparater på den problemkretsen og slå av alle brytere, dimmere, termostat for varmekabel. Sett den sikringen som har gått i PÅ og koble til apparatene en etter en til sikringen går igjen. Finner feil med i et apparat, få det undersøkt før du kobler det tilbake.

Hvis du ikke finner feilen

Det kan være andre årsaker til feilen i den faste installasjonen som for eksempel jordfeil der strøm lekker ut til jord/ overflater på elektrisk apparater som er koblet til hovedjordskinne i sikringsskapet via en såkalt beskyttelsesleder og kutter ut strømmen. Derfor er det svært viktig at jordingsanlegget er i orden!

En jordfeil på det elektriske anlegget kan være farlig, da det kan føre til strømstøt eller brann. Vi anbefaler deg å få sjekket det elektriske anlegget så rask som mulig. Ta kontakt med en godkjent elektrikerbedrift for feilsøking og utbedring.

Varmekabelen har sluttet å virke, hva kan feilen være?

Sjekk om sikringen har gått, eller om jordfeilbryteren har løst ut. Hvis dette er tilfellet er det enkelt å skru på varmekabelen igjen, men det kan også være en indikasjon på kortslutning som krever feilsøking.

Det vanligste feilene med varmekabel er ofte defekt termostat. En termostat inneholder elektronikk som kan gå i stykker med tid og være årsaken til feil, gjennomsnittlig levetid på en termostat er 10 år.

Nye termostater

1. Komfort og strømbesparende

Alle nye termostater har sparefunksjoner for dag/nattsenking og ukeplan. En termostat kan hjelpe deg med langsiktig strømsparing og gir en jevn og komfortabel innetemperatur. 

2. Automatisk styring

En termostat benytter en føler til å måle temperaturen i rommet eller gulvet, og styrer varmen automatisk ut ifra hvor varmt det faktisk er, i forhold til innstilt temperatur. På denne måten skrus varmen kun på ved behov. 


Opplever du ujevn temperatur i gulvet??

Der 1-2-3 bryter eller regulator er brukt, bryter disse tilført strøm til varmekabel og gir en ujevn temperatur i gulvet enten alt for varmt eller alt for kaldt. Dette gir også et høyt strømforbruk.

Vi anbefaler utskifting til nye termostater som er multifunksjonelle med innebygd gulv- og romføler og kan løse problematikken og gi god komforttemperatur. Der regulatoren er plassert utenfor rommet kan det løses med ettermontering av en ekstern romføler på innsiden.

Bestill ny termostat

Er det farlig å bruke skjøteledninger?

Nei, ikke hvis de brukes riktig og med fornuft. Det er ved utstrakt bruk av skjøteledninger at risikoen for overbelastning, varmgang og brann øker. Apparater som bruker over 1000W skal ikke kobles via skjøteledning.

Her er noen eksempler på apparater du aldri skal tilkoble med skjøteledning:

  • Panelovner
  • Flyttbare oljeovner
  • Vaske- og oppvaskmaskiner
  • Hvitevarer
  • Varmtvannsberedere
  • Elbil

Sørg heller for at det elektriske anlegget er tilpasset ditt behov, og få montert nok fastmonterte stikkontakter der du trenger det.

Er gamle skrusikringer brannfarlige?

Nei, ikke nødvendigvis. Det er likevel en noe større risiko med skrusikringer enn med automatsikringer. Når du har et sikringsskap med skrusikringer betyr det at det elektriske anlegget ditt begynner å bli gammelt. Det er sannsynligvis ikke tilpasset dagens bruk. En oppgradering av sikringsskapet, med bruk av automatsikringer og jordfeilbrytere, i tillegg til fordeling av belastningen over flere kurser, vil definitivt øke sikkerheten.

Hva koster det å modernisere sikringsskapet?

Kostnaden vil være avhengig av antall kurser, om hele skapet skal byttes eller bare innmaten og hvilket sikkerhetsnivå du ønsker å oppgradere til. Be om et tilbud her.

Hva kan jeg gjøre selv av elektriske arbeider?

Du har lov til å gjøre mindre elektriske arbeider hjemme eller i fritidsboligen. Større oppgaver må elektrikere ta seg av. Blir det skade eller brann i noe du selv har installert, risikerer du redusert forsikringsoppgjør.

Dette kan du gjøre selv:

  • Montere og skifte varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel.
  • Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25A, med og uten jording.
  • Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger.
  • Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til støpsel plugget til stikkontakten. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen.

Ufaglærte kan bare utføre mindre arbeider i forbindelse med elektriske anlegg. Det forutsettes imidlertid at arbeidet utføres sikkerhetsmessig forsvarlig. Hva som menes med «mindre arbeider» er beskrevet i veiledningen til Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektrisk anlegg og elektrisk utstyr § 6.